Svamprisotto med tryffel

I England köpte vi paket med risotto, bara att blanda i vatten, koka i tio minuter, i med riven parmesan, färdigt. I särklass godast var svamprisotton. Liknande koncept fanns i USA och det finns här, men det blir inte i närheten så gott som risotton i England.
Då får man lära sig att göra svamprisotto från grunden. Och det är faktiskt inte svårt. Dessutom kan man tillsätta lite tryffelolja ... Jag älskar tryffel!
Det här receptet är lagom till fyra personer, men det är enkelt att bara öka på ingredienserna om man blir fler. Det går också att öka på mängden svamp, schalottenlök och vitlök litegrann, om man vill.

Svamprisotto med tryffel

200 g färska champinjoner, grovt rivna på rivjärn
2 finhackade schalottenlökar
2 hackade vitlöksklyftor
3 dl aborioris
2 dl torrt vitt vin
1 - 1,5 liter grönsaksbuljong
2 dl riven parmesan
Salt, svartpeppar och tryffelolja efter smak

Fräs de rivna svamparna i olivolja på hög värme tills de blivit gyllenbruna. Tillsätt lök, vitlök och ris. Fräs ett par minuter tills löken är genomskinlig. Tillsätt vinet, låt koka in. Ös sedan på varm buljong efter hand, en deciliter i taget. Rör om hela tiden, annars bränner risotton lätt fast i botten. Efter en dryg kvart är det dags att börja smaka. Riset ska ha en liten kärna och risotton ska vara ganska blöt. När den är klar, rör ned parmesan, smaka av med svartpeppar, kanske lite salt, och några matskedar tryffelolja om man gillar det. Barnen är skeptiska så vi tillsätter oftast tryffeloljan efter smak sedan. Servera med grillad haloumi, kyckling eller biff, och en stor sallad. Drick rödvin till. Smaskens!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar